Вероятно много от вас, също като мен се чудят що е то питка за 40? Оказа се че не е никак сложно. От стари времена е останала традицията на бебето да се орисат хубави неща и точно поради тази причина се канят само жени (орисници). Нормално е да се направи на 40-тия ден или малко преди него в неделя (така ни каза отчето от църквата), като гостите се канят в ранния следобяд, за да не замръкват при бебето. За ритуала най-важното нещо е питата, която трябва да се замеси от жена (или момиче) с живи родители, самото омесване няма значение кой ще направи хубаво е да е някой, който умее :-) Питата се прави сладка (слага се захар) и се поднася с мед. Поднасят се сладкиши, на масата трябва да са сервирани само сладки неща, за да е сладък живота на детето. Когато се съберат всички гости се изнася питката, която е покрита с кърпа и върху нея орисниците поставят метална пара (за да е здраво детето като желязо), може и книжни. После майката връзва кърпата на възел, като има в предвид, че ако възела е много стегнат детето ще е стиснато, а ако е много хлабав ще е с широки пръсти, след което кърпата се вдига на високо, за да порасне високо детето. Питката се разчупва над главата на майката, която е гушнала бебето (от две жени хубаво е да не са семейни). Първото парче се отделя и се занася в църква пред иконата на Света Богородица. Останалата питка се разпределя между гостите като трябва да се изяде до край. На този ден нищо не се изнася от къщата. Според поверието ако майката иска да има още деца е добре да покани жена, която не е раждала.

На погача за 40 се носят подаръци за бебето и цветя за майката. Какъв подарък да изберете? Обикновено бебето винаги има нужда от дрешки, защото ги израства бързо (хубаво е да се купи по-голям размер, защото родителите вероятно имат всичко необходимо за настоящия момент), играчките също са добра идея, но те трябва да са съобразени с възрастта, естествено който може да си позволи има и много други полезни неща за бебето, от които родителите може да имат нужда, но за тях е добре да попитате (бебефон, стерилизатор, шишета, кенгуру, проходилка, кошарка и много други все необходими неща).

Ако смятате, че ритуалът питка за 40 е отживелица и ако не вярвате в орисници и подобни неща, погледнете на това като своеобразно представяне на детето в обществото, на което ако не друго ще получите много полезни подаръци и ще видите приятелките си, на които признайте си в последните 40 дни не сте отделяли особено много време (да не кажа никакво).

За тези които се интересуват в заключение ще кажа, че на 40-тия ден на детето, точно на него сутринта родителите отиват на църква с бебето и на майката се чете очистителна молитва (след това тя ще може да присъства на кръщенето на бебето), защото до 40-тия ден след раждането тя се смята за мръсна и не трябва да влиза в църква до тогава, а бебето за първи път се въвежда в църквата като подготовка за кръщенето.

Надявам се да съм ви била полезна.

От мен весел празник :-)

На някои места искат и сапун за в църквата, но на мен не ми казаха. За всеки случай вземете си няма да ви натежи.

Оказа се, че трябва и сапун добре, че си носех един.